Trier & Lillemor- Ikke helt etter standarden.

En rasestandard kan tolkes på mange måter, men en feil er uansett en feil.

 

Med feil og mangler er hunden som regel sjarmerende til tusen uansett. Man trenger ikke å være perfekt for å være vakker. Personligheten gjør hunden vakker og fantastisk. At den er fin i tillegg er i grunn en bonus.

Jeg har kun hatt Irsk Ulvehund i 4.5 år. På de årene har jeg lært mye. Langt i fra alt og langt i fra nok, men nok til at jeg veit hva som er feil når jeg ser den. En rasestandard kan tolkes på mange måter, men en feil er uansett en feil.

På disse årene har jeg studert rasen veldig på de få utstillingene jeg har vært, og jeg har studert bildene til alle jeg kjenner og ikke kjenner. Det jeg personlig har hengt meg mest opp i, fordi det er letteste å se, er øyne, ører, hale og vinklene på bakbeina. 

Jeg har som sagt ikke på langt nær lært nok, men her kan selv jeg plukke ut feil. Fordi Trier hadde dårlige vinkler bak blei jeg veldig obs på dette. Det eneste han fikk skryt for på de to utstillingene han var (jeg ser bort i fra valpeshowet), var øyenfargen, ørene og at han var veldig snill.

Jeg begynte derfor å studere dette litt også i forhold til rasestandarden. Trier og Lillemor har forskjellige type ører. Trier sine ører var alltid trukket tilbake, mens Lillemor sine ører er tunge og henger ofte flatt rett ned langs siden. 


Ørene var alltid trukket tilbake. Bortsett fra når du snakket til han, eller han skulle høre etter om han hørte noe- da gikk de alle veier.


Lillemor har ofte ørene slik. Hu kan for all del bære de riktig, men de henger ofte rett ned på siden. 

 

Trier hadde mørke øyne. Litt for lyst pigment enn ønskelig rundt øynene, men fargen på øynene var fin. Lillemor har også mørke og fine øyene, selv om hu er noe tom i blikket. Jeg har sett endel Ulvehunder med lyse øyne, og det er noen ganger flott det også.

Stort sett syns jeg det blir litt for "stikkende" for min smak, men jeg har sett noen hvor det har vært utrolig vakkert. Det er som regel på mørke hunder. Men jeg syns uten tvil det er mørke øyne som er fineste. I følge rasestandarden skal de være mørke.

Så det vil si at lyse øyne er en feil. Selv om øyenfargen ikke har noe å si i forhold til helse og gemytt, som jo er det viktigste, så er det uansett en feil i forhold til rasen. På lik linje med de som har krøllhale!

Ikke at den ligger krøllet over ryggen, slik som på Elghunden, men likevel med en krøll. Halen skal være lang og ha en svak bue, ikke en krøll. En Ulvehundhale med krøll blir liksom feil. 

Har en Ulvehund krøll på halen, så er ikke dette uvanlig, men feil. Grunnen til at det ikke er så mange som har det er jo fordi det er en fei i forhold til hvordan halen egentlig skal være, så de aller fleste er jo uten krøll av en veldig god grunn. Jeg bare sier det. 


Lillemor har ikke krøll på halen sin. Hu mangler bare pels på tuppen.


Trier hadde ikke krøll, men høy haleføring. Ikke akkurat riktig, eller fin for den saks skyld, haleføring.

 

Slik som øyenfarge, hale og ører har jo som nevnt ingenting å si for helsen til hunden, så det er ikke akkurat det viktigste man trenger å henge seg opp i. Men en rasestandard er likevel en rasestandard tenker jeg. Når jeg ser på ulike oppdrett så ser jeg ofte at spesielt hengeører og tendenser til krøllhale er noe som går igjen.

Jeg syns det er litt synd. Mulig jeg tråkker noen på tærne med å si det, men som betalende valpekjøper, og stolt eier av et Troll (Trier) langt i fra standarden, tar jeg meg den friheten til å faktisk mene det. På disse få årene jeg har hatt Irsk Ulvehund har jeg lært en del om eksteriør.

Det er uten tvil mye mer å lære. Jeg liker å lære, så det er jo fint det finnes eksemplarer, slik som Trier, som ikke er "perfekte", man lettere kan se hva som faktisk er feil. Jeg har også blitt veldig opptatt av helsen på rasen.

Dessverre er ikke dette like lett å se, slik som krøllhale og hengeører, men det er mye å sette seg inn i her også. Å studere stamtavler og helse tar tid, men det er nødvendig. Det er alltid noe ved helsen på en rase man må være ekstra nøye med. Ulvehunden er inget unntak.

Jeg mistet nylig Trier pga akutt hjertesvikt, til tross for at begge foreldrene er hjertetestet uten anmerkning. En rasestandard sier ingenting om helsen, men heldigvis jobber de fleste for hundens beste, både med tanke på eksteriør og helse. Som valpekjøper er det viktig å følge opp dette, selv om man kanskje ikke skal ha hunden sin i avl.

Jeg har lært den tunge veien. Jeg rakk aldri å hjerteteste føre det var for seint.

 

Er din hund helt etter standarden?

Har du verdens vakreste hund, til tross for?

Er du nøye med å røntge, øyenlyse og hjerteteste (eller andre viktigheter med din rase) dine hunder?

 

___________________________________________________________________________

#hund #irskulvehund #rasestandard #helse #gemytt #eksteriør #feil #mangler #oppdrett

___________________________________________________________________________

14 kommentarer

Jeg synes det blir med mange dyr som med folk, at de er sjarmerende pga personligheten, og derfor blir de vakre :-) Ikke pga noen MÅL som noen har bestemt er de rette :-) Nydelige dine to <3

frodith: Det er jo helt sant ;) Men ofte er jo målet at rasen skal yte sitt beste i forhold til bruksområder og da må man jo tenke litt på det.

Og, jeg betaler tross alt dyrt for å få Irsk Ulvehund- da er det en irsk Ulvehund jeg forventer å får- ikke en hoppende banan liksom ;)

Jo-jo, du får irsk ulvehund, jeg mener bare at om de mangler litt hår på halen,eller ørene står litt i feil vinkel...DET er ikke det som teller, ikke sant? Men du er vel på utstillinger, så det teller kanskje litt likevel:-o eller ? Jeg ser bare HUND jeg vettu :-D

frodith: Joda, så klart betyr ikke det så mye sånn i det vanlige :) Lillemor er jo utstillingschampion- hu kan som skrevet bære ørene riktig ;) Trier hadde absolutt ingenting i ringen å gjøre, av mange grunner- men for meg var han jo fineste i verden likevel :)

Poenget mitt er bare, at skal jeg betale dyre dommer for en rase, så skal man jo følge standarden sånn passe greit. At det alltid vil være noen valper i kullet som kanskje har litt feil her og der er det alltid, men hvis hele kullet, og i flere generasjoner har disse typiske feilene, så er det ikke akkurat den oppdretteren jeg kommer til å velge ;)

Vi har nå vår Irske Ulvehund Mina som er helt perfekt for oss. Ørene er bra, vinklene er bra, hun er stor og flott, halen har ikke krøll men er i overkant lykkelig og henger ikke pent ned. Vi har tidligere hatt to ulvehundgutter som dessverre ikke ble mer enn 5,5 år. De var begge de mest fantastiske ulvehundene vi har hatt, akkurat som Mina er nå. Standarder, ører, øyne, det er ikke det som teller for oss, men den fantastiske opplevelsen det er å ha en Irsk Ulvehund. Vi ser også forskjell på øyne, ører osv, men da vi ikke klarer å like utstillinger så ser vi nok kanskje mer på personlighet enn alt det andre. For oss er våre "små" gull midt i blinken uansett hvordan de er i forhold til "standarden" :D

Anne Gry: Jeg er jo helt enig i det du sier- det er jo faktisk personlighet som teller :) Og selv om Trier var langt i fra standarden, så ville jeg ikke byttet han ut med noen i verden- hadde jeg kunne fått en helt identisk hadde jeg uten tvil valgt det, enn en med gode vinker, lav hale, lang nok nakke og alt det andre som var "feil" med han i forhold til standarden.

Men likevel er det jo en standard på rasen, og det er jo sånn man lærer hva som er "korrekt", for å si det på den måten :) Jeg liker i alle fall å lære av å se- begge veien :) Og forskjeller er fint og vil alltid forekomme. Men jeg tenker likevel på det, med tanke på at man faktisk har en standard på alle raser. Når man liksom legger merke til at de samme "feilene" dukker opp hos samme oppdretter fra generasjon til generasjon, så tenker jeg at man kanskje er litt for lite opptatt av standarden- så vidt jeg har forstått så er det jo det man tar utgangspunkt i :)

Og uansett- om valget kun sto på to oppdrettere. Den ene har flotte hunder helt etter eksteriørstandarden, men der personligheten er helt feil, og den andre har flotte hunder, men med noen småfeil her og der, men som har en fantastisk personlighet, så er jeg ikke i tvil om hvilken oppdretter jeg hadde valgt ;) "Feil" er sjarmerende. Men jeg liker å tenke over det uansett, uten at jeg liker rasen, eller individet noe mindre av den grunn.

Man lærer utrolig mye som du sier ja, jeg er jo blitt ekstremt kresen på ganske mye. Har også studert masse stamtavler den siste tiden og lært masse. Likevel så har jeg en hund med en sånnfeil, selv om foreldrene hadde plettfrie bitt begge to og hadde flotte sterke tenner. Så det kan jo oppstå, selv om en sjekker nøye :)

Likevel elsker jeg jo jenta mer enn alt på jord <3 Hun er testet for det meste rasen kan testes for og er fri for alt :D

Etterhvert som årene går blir man liksom mer obs på at rasehunder har generelt dårligere helse og mye kortere levetid enn blandlingshunder. Mange avler nesten utelukkende på utseende og da blir noen hunder favoritter som avlsdyr, noe som igjen gjør at svakheter forsterker seg for hver generasjon. Det hele blir mer et show hvor utseende teller nesten alt og helse mindre ettersom det ofte ikke er så synlig mange helsemessige ting. Vi hadde en blandingshund som ble 19 år, han lignet litt på landstrykeren i Lady & landstrykeren eller litt ulvehundaktig bare mye mindre. Han var blanding mellom whippet og puddel. Han var aldri syk liksom og han spiste sjokkis hver dag(lys) akkurat som meg og han klikka om han ikke fikk altså. Mange raser har avlet frem ting som overhodet ikke er sunt for rasen og det gjelder både hunder og katter. Jeg mener det viktigste er å avle frem friske raser. For eksempel når man avler fram hunder/katter som har så inntrykka snute at de nesten ikke kan puste. Se på perseren for eksempel, noen gale hoder har kommet frem til at nesa skal være nesten innenfor øynene ! Noe som resulterer i masse medisiner om de blir utsatt for litt trekk, galskap mener jeg.Om man går tilbake til 70 tallet var rasestandaren å ha litt snute, nå er den fraværende. Det er 1000 eksempler på slike ting og synd og skam. Det er kjempeviktig om man driver med avl å sjekke de helsemessige tingene slik at man avler på så friske dyr man kan. Ha en fiiin dag Elin <3 Her regner det så det plasker ned :)

ladyaugust: Jeg er ikke helt enig i den- grunnen til at mange trur at blandingshunder er friskere enn rasehunder er fordi det ikke finnes et register på blandingshunder. Hvor mange er det som for eksempel røntger blandingshundene sine? Bort i mot ingen- det blir de aller fleste rasehundene, og man avdekker derfor problemet. En hund kan ha problemer med hofter og albuer uten at man egentlig tenker på at de har det- hunden blir jo eldre og man trur gjerne det er derfor. At blandingshunder blir eldre trur jeg bare er tilfeldig. Jeg veit om flere rasehunder som lever lenge over gjennomsnittsalderen. Også om de som blir overraskende gamle. Selvfølgelig er det viktig å avle friske dyr- det er jo nettopp derfor seriøse oppdrettere tester dyrene sine for alt. Men selv om foreldre, besteforeldre og videre er friske betyr så klart ikke det at det ikke kan bli feil og sykdom hos kullene etterpå- det er som med oss mennesker. Ingen raser vil noen gang bli 100% friske. At man kan forbedre helsen, helt klart, men 100% friske kan man aldri forvente. Store raser, slik som Ulvehund og Grand Danois, er det i grunn ikke så rart at de har lavere gjennomsnitt- det er stor belastning å være så stor. Trier var frisk til siste stund- sjokkerende at han faktisk var hjertesyk med tanke på at han hadde null tegn til det. Begge foreldrene og var 100% friske på alt som kunne testes, så garanti har man aldri.

Men ja, mange raser avles nesten kun for utseende, eller fordi alle vil ha de og selges til litt redusert pris, noen ganger full pris, uten at noen av foreldrene er sjekket for noen ting. Jeg kan nevne 20 raser på rappen, uten at jeg skal gjøre det, på raser jeg absolutt aldri kommer til å ha pga dette. Ulvehunden er heldigvis ikke utsatt for dette, da det er såpass få av de her til lands og de aller fleste oppdretterne jobber for rasen og dens ve og vel. Ingen regel uten unntak, og det kommer helt sikkert en idiot i fremtiden og fucker det til :P

Krøllhale, lyse øyne og tunge ører har jo ingenting for helsen å si, det er bare synd at det går igjen på så mange at det ser ut som at de ikke tenker nok på standarden :)

Her er det lite regn i dag, men i går kveld var det crazy regn og lyn og torden :D LIKER :D he he

Marte og Kira: Det er viktig å være litt kresen, og som valpekjøper tenker jeg at vi faktisk må vise at vi ikke vil kjøpe hva som helst, men at vi setter en viss standard også :) Fortsetter vi å kjøpe valper fra foreldredyr som kanskje burde ha vært uten valper, så er det klart at de fortsetter å avlle på denne typen feilen.

Og, selv om foreldredyr og besteforeldre og det som er er friske, finnes det selvfølgelig ingen garanti. Og feil med tenner og ører kan så klart forekomme selv om foreldre er "perfekte". Det er denne bevisste avl med slike dumme feil jeg reagerer mest på.

Mine er også verdens fineste, selv med sine feil og mangler <3

Skjønner hva du mener, men har man vært i årevis innenfor hundemiljø og sett baksiden så vet man at et tilnærmet perfekt ytre er mye viktigere enn alt annet. Når noen få hunder(hannhunder) blir brukt i avl over mange år og oppdretterne parrer hundene så snart de er bittelitt ut i slektfor å få perfekte(utseendemessig), får man forsterkninger av de avvik man har. Eksempler på dette har vi mange av i forskjellige kongefamilier når vi ser på mennesker. Når det kommer til rasen jeg har vet jeg at det på et tidspunkt ble avlet nesten utelukkende på noen røde cockere fra England hvor gemyttet var særdeles ille, noe som førte til at mange hunder i dag som fortsatt er langt ut i slekt med disse bærer med seg denne egenskapen. At man tester arvelige sykdommer er ikke ensbetydene med at andre skadelige egenskaper fortsetter. Endel raser har så mye ekstra hud at fåtall av dem går igjennom livet uten masse problemer som det medfører. Problemet er ofte de som setter rasestandaren, her er bare et eksempel: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=7&p=588531&sid=5d73cd5bd5a587b4093a8c6056f4a019&view=print At mennesker skal sitte å synes at en hund er penere uten hale eller med avklipte ører er for meg helt ubegripelig og jeg kunne nok skrevet en avhandling om dette. Jeg har sittet i hundeklubber i mange år og var i full gang med dommerutdannelse da jeg plutselig ble veldig metta på hva som faktisk skjer. Å ta vare på rasen slik den var ment og de helsemessige tingene rundt er viktig men når rasestandaren forandrer seg utifra hva enkelte hoder mener ser best ut og ikke hva som er bra for individet, da melder jeg meg ut rett og slett. Regnet er endelig over her og sola titta fram i dag, herlig og det har tilogmed vært ganske så varmt :D Goood hælg Elin <3

ladyaugust: Ja, og her er det jo kun snakk om det ytre- jeg skjønner akkurat hva du mener.. Men det aleine er ikke ensbetydende med at blandingshunder er friskere- for å få en blanding må du på et tidspunkt hatt rasehunder. En labrador blandet med border collie, bare for å ta en teit blanding, er jo nettopp en blanding av to rasehunder. Den får jo den verste og beste av begge raser, uten at man veit hva den faktisk vil få. Og slik fortsetter det jo til du har så mange blandinger at du ikke en gang veit hva slags" hund du har. Dette er ikke ensbetydende med friske hunder.

En standard må man uansett ha for å beholde rasene- sånn er det bare. Så er det jo opp til hver enkel å følge standarden med å avle friske og sunne hunder :)

Noen raser, spesielt miniatyrer da disse er veldig poppis, er spesielt utsatt for akkurat det du sier- det er kun utseendet som teller. Bare se på den King Charles Cavalier Spaniel hannhunden fra England (hvis jeg ikke husker helt feil) som har over 100 valper etter seg fordi han vinner alt av utstillinger- til tross for dødelig hjerneskade som ALLE veit om. Der snakker vi å kun avle utseende.

At man prøver å holde et rett hale rett og bakovervendte ører bakover er langt i fra å avle på den måten der. Heldigvis er Ulvehundmiljøet såpass lite at jeg ikke frykter den type avl- i alle fall ikke i nær fremtid (det finnes som sagt alltid idioter, så man veit aldri hva som kan skje). Hvor mange Ulvehunder med dårlig gemytt trur du det finnes? Ytterst få! At magedreining er en stor årsak til den lave gjennomsnittsalderen er ikke så rart, med tanke på størrelsen- dette kan alle hunder (typ over 20 kg) få. Dessverre er hjertefeil den store stygge Ulven, men det kommer ikke av at folk avler på utseende.

Men, av det du skriver er jeg helt enig. Det er tragisk at det er slik. Likevel må en hver rase ha en standard. Veldig syns når standarden blir endret til det verre for hunden- men da er det opp til fornuftige mennesker å slutte å kjøpe disse rasene. Jeg kommer aldri til å kjøpe en Mops- jeg støtter ikke den type plager på hund for at den skal se slik ut når den har det best med nese :) Mopsen for 100 år siden var helt annerledes, og faktisk finere :) Faktisk så jeg en video av Ulvehunder for over 70 år siden, om jeg ikke husker helt feil- likheten er bort i mot uforandret hva kommer til utseendet. Hvor mange raser kan man si det om?

Helt enig med deg Elin. Sunne raser er det vi vil ha og ikke raser som er rasert av oppdrettere og de som setter rasestandarene :) Ulvehunden er jo så og si uforandret så vidt jeg vet og likevel en av de aller vakreste rasene vi har <3 Good hælg <3

ladyaugust: Helt klart den vakreste <3 Sammen med mange andre raser også :D

Skriv en ny kommentar